ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η οφθαλμίατρος Αναστασία Γούλα έχει εξειδικευτεί σε επεμβάσεις καταρράκτη, διαθλαστικής χειρουργικής (laser μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού), διασύνδεσης κολλαγόνου κερατοειδούς (cross linking) για αντιμετώπιση του κερατοκώνου, ενώ πραγματοποιεί και μικροεπεμβάσεις, όπως πτερύγια, χαλάζια και θηλώματα.

Επίσης πραγματοποιεί ενδοϋαλοειδικές ενέσεις anti-VEGF για αντιμετώπιση παθήσεων όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος υγρής μορφής, το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδος, το δευτεροπαθές οίδημα ωχράς κηλίδος από απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς και η δευτεροπαθής χοριοειδική νεοαγγείωση από παθολογική μυωπία. Τέλος, έχει εκπαιδευτεί και στη χρήση yag και argon laser, για αντιμετώπιση παθήσεων όπως η θόλωση του οπισθίου περιφακίου (δευτεροπαθής καταρράκτης), οι ρωγμές του αμφιβληστροειδούς και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Καταρράκτης

Τι είναι ο καταρράκτης; 

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού. Ο κρυσταλλοειδής φακός βρίσκεται πίσω από την κόρη του οφθαλμού και την ίριδα (το χρωματιστό τμήμα του ματιού) και κανονικά είναι διαυγής. Βοηθάει στην εστίαση των εικόνων στον αμφιβληστροειδή, ώστε μετά να μεταφερθούν στον εγκέφαλο. Στον καταρράκτη η όραση γίνεται σταδιακά όλο και πιο θολή, γιατί ο θολωμένος φακός εμποδίζει τη δίοδο του φωτός.

image-152096-kataraktis.jpg?1440667806163

Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη; 


Ο καταρράκτης δεν προκαλεί πόνο, κοκκινίλα ή δάκρυσμα.
 Άτομα με καταρράκτη παραπονιούνται ότι βλέπουν θολά ή διπλά, ότι βλέπουν είδωλα γύρω από τις εικόνες, ότι δεν επαρκεί ο φωτισμός για να διαβάσουν, ότι χρειάζεται να αλλάζουν συχνά γυαλιά, αλλά ούτε τα καινούρια γυαλιά τους καλύπτουν. Μπορεί να βλέπουν ακτίνες γύρω από τα φώτα και να δυσκολεύονται στην οδήγηση, ιδίως το βράδυ. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο καταρράκτης μπορεί να είναι εμφανής με γυμνό μάτι, ως μια λευκή ή κίτρινη κηλίδα στην περιοχή της κόρης.

Γιατί δημιουργείται ο καταρράκτης; 


Ο καταρράκτης έχει σχέση κυρίως με τη διαδικασία γήρανσης. Άλλα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν καταρράκτη είναι μολύνσεις ή φλεγμονές των ματιών, κάποια φάρμακα όπως η κορτιζόνη, τραυματισμοί των οφθαλμών, η υπερβολική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς και παθήσεις όπως ο διαβήτης ή μεταβολικές διαταραχές.

Ποια είναι η θεραπεία του καταρράκτη; 


​Η θεραπεία του καταρράκτη είναι η επέμβαση. Πρόκειται για μια σύντομη και ανώδυνη επέμβαση, διάρκειας περίπου 15 λεπτών, που γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του μετά από μία με δύο ώρες. Η πιθανότητα επιπλοκών είναι λιγότερο από 5%. Η όραση βελτιώνεται ταχύτατα τις επόμενες ημέρες, αν και η πλήρης επούλωση μπορεί να χρειαστεί ένα μήνα.

Πότε πρέπει να χειρουργηθώ; 


​Ο καταρράκτης πρέπει να χειρουργείται όταν μας εμποδίζει να κάνουμε όλα τα πράγματα που θέλουμε στην καθημερινή μας ζωή. Επίσης, ο οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει επέμβαση καταρράκτη όταν δεν μπορεί να κάνει βυθοσκόπηση λόγω του θολωμένου φακού και να ελέγξει για παθήσεις όπως π.χ. το γλαύκωμα και οι παθήσεις της ωχράς κηλίδος. Ο καταρράκτης δεν χρειάζεται να χειρουργηθεί αν πετυχαίνουμε ικανοποιητική όραση με τα γυαλιά μας ή αν δεν περιμένουμε να κερδίσουμε όραση, λόγω ύπαρξης άλλων παθήσεων του οφθαλμού.

Οδηγίες για επέμβαση καταρράκτη: 


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ
Τα φάρμακα που παίρνετε για διάφορες παθήσεις θα τα πάρετε κανονικά και την ημέρα του χειρουργείου, εκτός και αν δοθούν άλλες οδηγίες από τον γιατρό σας.
Μετά το χειρουργείο θα παραμείνετε για περίπου μισή ώρα στην κλινική και αφού επανελεγχθείτε θα σας δοθούν οδηγίες και θα πάτε σπίτι σας. Καλό είναι να έχετε μαζί σας συνοδό και γυαλιά ηλίου.
Αν έχετε κάλυμμα στο μάτι αφαιρέστε το μόλις πάτε σπίτι και ξεκινήστε τα κολλύρια σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν δεν είσαστε σίγουροι ότι μπήκαν στο μάτι βάλτε και δεύτερη σταγόνα.
Μετά το χειρουργείο και για την πρώτη μέρα θα παραμείνετε στο σπίτι ήσυχα σε μία πολυθρόνα ή κατά προτίμηση ξαπλωμένος/η και θα σηκώνεστε για φαγητό και τουαλέτα. Μπορείτε να δείτε τηλεόραση. Εάν αισθανθείτε πόνο μπορείτε να πάρετε κάποιο αναλγητικό εκτός από ασπιρίνη.  Από την επόμενη μέρα μπορείτε σταδιακά να επιστρέψετε στις ασχολίες σας με προσοχή. Μπορείτε να περπατήσετε, να διαβάσετε ότι θέλετε, να σκύβετε, να χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου, να φάτε ότι θέλετε, να οδηγήσετε μόλις το επιτρέψει η όραση του ματιού.
ΠΡΟΣΟΧΗ, για περίπου 1 μήνα, να μην πιέσετε το μάτι, να μην το  τρίψετε και να μην το χτυπήσετε.  Δε θα κοιμόσαστε από την πλευρά του χειρουργημένου ματιού για να μην το πιέσετε. Επίσης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δε θα βρέξετε το μάτι. Θα πλένετε το υπόλοιπο πρόσωπο προσεκτικά χωρίς να βρέχετε το χειρουργημένο μάτι και το ίδιο το μάτι θα το ξεπλένετε με το κολλύριο δακρύων που θα σας συνταγογραφηθεί και θα το σκουπίζετε προσεκτικά, χωρίς να το πιέσετε, με αποστειρωμένο γαζάκι που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.  Λούσιμο με προσοχή προς τα πίσω και κάλυμμα του χειρουργημένου ματιού με ένα γαζάκι για να μην μπουν σαπουνάδες. Δε θα σηκώνετε μεγάλα βάρη, δε θα κολυμπήσετε και δεν θα κάνετε επίπονες ασκήσεις.
Η όραση μπορεί να είναι θολή για 1-2 μέρες μετά το χειρουργείο, μπορεί να υπάρχει αίσθημα ξένου σώματος στο μάτι και τα βλέφαρα να είναι ελαφρά πρησμένα.
Θα επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας:
 • αν αισθανθείτε έντονο πόνο με ναυτία και τάση για εμετό,
 • αν θολώσει η όραση, κοκκινίσει το μάτι, η δείτε άσπρο σημαδάκι πάνω στο χρωματιστό του ματιού
 • αν δείτε κάτι σαν κουρτίνα να καλύπτει μέρος του οπτικού πεδίου, λάμψεις ή μυγάκια.


Διαθλαστικές επεμβάσεις με laser

Τι είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις; 


​Πρόκειται για σύνολο χειρουργικών τεχνικών όπου με τη χρήση laser διορθώνονται αποτελεσματικά διαθλαστικά σφάλματα του ματιού όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Με τη βοήθεια laser γίνεται σμίλευση της επιφάνειας του ματιού και μεταβολή της καμπυλότητας του κερατοειδούς, ώστε το μάτι να μπορεί να εστιάζει καθαρά, χωρίς να χρειάζεται γυαλιά ή φακούς επαφής. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και κάθε φορά επιλέγεται αυτή που θα προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στον ασθενή.

Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για διαθλαστική επέμβαση; 

Απαραίτητες προϋποθέσεις για διαθλαστική επέμβαση:
 • Ηλικία 18 ετών και άνω
 • Σταθερό διαθλαστικό σφάλμα (βαθμοί) για τουλάχιστον 1 χρόνο
 • Παρουσία μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού μεγαλύτερης του ενός βαθμού
 • Να μην υπάρχουν χρόνιες παθήσεις του οφθαλμού
 • Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να είναι έγκυες ή να θηλάζουν

Τι είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος; 


Πρόκειται για πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο, συνοδευόμενο από ειδικές εξετάσεις, που θα καθορίσουν αν το μάτι σας μπορεί να δεχτεί διαθλαστική επέμβαση και ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για εσάς. Αν φοράτε φακούς επαφής, θα πρέπει να τους έχετε αφαιρέσει για τουλάχιστον 15 μέρες πριν τον έλεγχο.​

Πώς γίνεται η επέμβαση; 


​Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες και είναι τελείως ανώδυνη. Χειρουργούνται και τα δύο μάτια μαζί και η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 10 λεπτά. Μετά την επέμβαση, θα σας δοθούν οδηγίες και φαρμακευτική θεραπεία με κολλύρια.

Πότε θα βλέπω καλά; 


​Αυτό εξαρτάται από την μέθοδο που θα εφαρμοστεί. Σε περίπτωση Lasik, που είναι και η μέθοδος που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ασθενών, η όραση είναι καλή την ίδια ή την επόμενη μέρα και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία την επόμενη μέρα. Στην PRK η σταθεροποίηση της όρασης χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές; 


​Η πιθανότητα επιπλοκών κατά τη διάρκεια μιας διαθλαστικής επέμβασης είναι πια πολύ μικρή και μάλιστα μικρότερη από την πιθανότητα να πάθει κάποιος μόλυνση από τους φακούς επαφής.
Στις πιθανές επιπλοκές συγκαταλέγονται: παρουσία φωτοστέφανων γύρω από τα φώτα (υποχωρεί σταδιακά), συμπτώματα ξηροφθαλμίας (βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου), υποδιόρθωση ή υπερδιόρθωση (πιθανότητα <5% και, εφόσον είναι πάνω από ένα βαθμό, μπορεί να γίνει συμπληρωματική διόρθωση μετά από ένα εξάμηνο, χωρίς επιπλέον κόστος για τον ασθενή), δημιουργία θόλωσης (αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά), μόλυνση (πιθανότητα 0,03%) ή φλεγμονή, κερατεκτασία (αποσταθεροποίηση του κερατοειδούς και δημιουργία ανώμαλου αστιγματισμού, που αντιμετωπίζεται με cross linking). Η μυωπία μπορεί σπάνια, με την πάροδο των χρόνων, να υποστρέψει. Σε αυτή την περίπτωση, αφού σταθεροποιηθεί, μπορεί να γίνει εκ νέου διόρθωση.

Οδηγίες για διαθλαστική επέμβαση 


​ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

 • Θα χρειαστεί να απουσιάσετε από την εργασία σας από 1 έως 2 μέρες
 • Θα προσέλθετε στο διαθλαστικό κέντρο κατά προτίμηση με συνοδό. Μετά την επέμβαση δεν θα μπορείτε να οδηγήσετε.
 • Θα έχετε μαζί γυαλιά ηλίου γιατί θα υπάρχει μετεγχειρητική φωτοφοβία.
 • Θα φοράτε άνετα ρούχα και δε θα έχετε βάλει άρωμα.
 • Θα είσαστε χαλαρωμένος και συνεργάσιμος.
 • Οι γυναίκες θα αποφύγουν το βάψιμο, την αισθητική περιποίηση των οφθαλμών και το μακιγιάζ για τουλάχιστον 5 μέρες πριν την επέμβαση.
 • Δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά το φαγητό ή τη λήψη φαρμάκων (πλην ηρεμιστικών και οινοπνεύματος)
 • Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία (οφθαλμικές σταγόνες). Δε θα νιώσετε πόνο ή δυσφορία.
 • Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου10 λεπτά.
 • Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγεί και θα σας καθησυχάζει κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
 • Μετά την επέμβαση θα υπάρχει αίσθηση ξένου σώματος για λίγες ώρες, ευαισθησία στο φως, δάκρυα και ερεθισμένα κόκκινα μάτια. Τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σε μια ή δύο μέρες. Καλό είναι μόλις πάτε σπίτι να κοιμηθείτε για δύο ώρες.
 • Η όραση θα είναι καλή την ίδια ή την επόμενη μέρα.
 • Θα ρίχνετε τις σταγόνες που θα σας συνταγογραφηθούν για λίγες μέρες.
 • Δεν θα τρίβετε τα μάτια σας για τουλάχιστον 1 μήνα.
 • Θα αποφύγετε το κολύμπι, το βάψιμο και το πλύσιμο των ματιών για 20 μέρες μετά το laser.
Θα επικοινωνήστε αμέσως με τον χειρουργό σας αν παρουσιάσετε έντονο πόνο ή μείωση της όρασης.


​Κερατόκωνος - Cross Linking

Τι είναι ο κερατόκωνος; 

Ο κερατόκωνος είναι μια μη φλεγμονώδης εκφυλιστική διαταραχή του κερατοειδούς, κατά κανόνα αμφοτερόπλευρη, στην οποία ο κερατοειδής αποκτά κωνικό σχήμα, λόγω λέπτυνσης και προεκβολής. Η αναφερόμενη επίπτωση της νόσου είναι 1/2000.
Συνήθως ο κερατόκωνος ξεκινάει στην εφηβεία και εξελίσσεται για 10-20 χρόνια, μέχρι περίπου τα 35-40, οπότε και σταθεροποιείται. Εφόσον μείνει χωρίς αντιμετώπιση, ένα 20% των ασθενών θα χρειαστεί μεταμόσχευση κερατοειδούς για την αποκατάσταση της όρασης. 

image-152259-keratoideis1.jpg?1441090622699

Ποια είναι τα συμπτώματα του κερατοκώνου; 


​Σε αρχικά στάδια είναι ασυμπτωματικός και πολλές φορές η διάγνωσή του γίνεται κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο για πιθανή διαθλαστική επέμβαση για διόρθωση της μυωπίας. Καθώς προχωράει η πάθηση, ο ασθενής αρχίζει να χρειάζεται συχνή αλλαγή των γυαλιών, λόγω αύξησης της μυωπίας και του αστιγματισμού. Η όραση γίνεται σταδιακά όλο και πιο θολή και αρχίζει να μην βελτιώνεται με τα γυαλιά. Μπορεί να υπάρχει φωτοφοβία, μονόφθαλμη διπλωπία, παραθλάσεις φωτός και δυσκολία στη νυχτερινή οδήγηση. 

Πώς γίνεται η διάγνωση του κερατοκώνου; 


Εφόσον τεθεί η υποψία κατά τη διάρκεια της οφθαλμολογικής εξέτασης, ο οφθαλμίατρός σας θα συστήσει μια ειδική εξέταση, που λέγεται τοπογραφία κερατοειδούς.

image-152260-keratoideis2.jpg?1441090750849

Πώς αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος; 

 • Γυαλιά και μαλακοί φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διόρθωση της όρασης στα αρχικά στάδια της νόσου
 • Άκαμπτοι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής (ημίσκληροι) χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της όρασης σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα
 • Σε πολύ προχωρημένα στάδια, που η όραση δεν διορθώνεται με φακούς επαφής, προχωράμε σε μεταμόσχευση κερατοειδούς
 • Cross linking. Είναι η μόνη μέθοδος που σταματά την εξέλιξη του κερατοκώνου.

Τι είναι το cross linking; 


​Είναι μια νέα τεχνική, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, και βασίζεται στη διασύνδεση του κολλαγόνου του κερατοειδούς με τη βοήθεια υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA) και ριβοφλαβίνης. Ο σκοπός της τεχνικής αυτής είναι, μέσω της τεχνητής αύξησης του βαθμού των διασυνδέσεων ανάμεσα στα μόρια του κολλαγόνου, να αυξήσει τη μηχανική σταθερότητα του κερατοειδούς

Πώς γίνεται το cross linking; 

Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία, με σταγόνες. Αρχικά αφαιρείται το επιθήλιο. Εν συνεχεία γίνεται ενστάλαξη ριβοφλαβίνης (βιταμίνης Β2) για 30 λεπτά. Ακολουθεί έναρξη της υπεριώδους ακτινοβόλησης. Το κλασικό πρωτόκολλο απαιτεί υπεριώδη ακτινοβόληση για 30 λεπτά, αλλά τελευταία εφαρμόζονται και πρωτόκολλα με μικρότερο χρόνο ακτινοβόλησης. Στο τέλος γίνεται ενστάλαξη αντιβιοτικού κολλυρίου και τοποθέτηση θεραπευτικού φακού επαφής.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία; 


​Μετά το χειρουργείο, θα πρέπει να ακολουθηθεί η αγωγή με κολλύρια που έχει συστήσει ο οφθαλμίατρος. Για 2-3 μέρες μετά το χειρουργείο υπάρχει άλγος, αίσθημα ξένου σώματος και δακρύρροια. Η όραση είναι θολή τις πρώτες μέρες, αρχίζει να βελτιώνεται μετά την πρώτη εβδομάδα, και συνήθως στο μήνα έχει αποκατασταθεί. Ο φακός επαφής αφαιρείται την τέταρτη μέρα. 

Πιθανές επιπλοκές; 


​Το cross linking θεωρείται πολύ ασφαλής επέμβαση, με ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών. Σε ένα μικρό ποσοστό, μπορεί να συμβεί παροδική ουλοποίηση και θόλωση του κερατοειδούς, που κατά κανόνα αποκαθίσταται με την πάροδο του χρόνου. Οι μολύνσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Πολύ σπάνια μπορεί ο κερατόκωνος να συνεχίσει να προοδεύει παρά το cross linking και να χρειαστεί και δεύτερη επέμβαση.

Θα διορθωθεί η όρασή μου με το cross linking; 


​Το cross linking γίνεται για σταθεροποίηση του κερατοκώνου και για να προλάβουμε επιδείνωση της όρασης. Σε 50-60% των ασθενών η όραση μπορεί να βελτιωθεί κατά 1-2 γραμμές μετά το cross linking, ενώ στους υπόλοιπους παραμένει όπως ήταν και πριν το cross linking. Για τη διόρθωσή της χρησιμοποιούμε γυαλιά ή φακούς επαφής, όπως και πριν. Τελευταία, δοκιμάζονται πρωτόκολλα όπως το Athens Protocol ή το Cretan Protocol, όπου το cross linking, εφόσον η κατάσταση του ματιού το επιτρέπει, συνδυάζεται με laser, ώστε να πετύχουμε και βελτίωση της όρασης.


Πτερύγια

Τι είναι το πτερύγιο; 

Πρόκειται για έναν τριγωνικό υπερπλαστικό ιστό με αγγεία που ξεκινάει από τον επιπεφυκότα, τη μεμβράνη που καλύπτει το λευκό του ματιού και σταδιακά προχωράει προς τον κερατοειδή, που καλύπτει το χρωματιστό του ματιού.

image-152259-keratoideis1.jpg?1441090622699

Ποιοι εμφανίζουν πτερύγιο; 


​Το πτερύγιο είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση στο γενικό πληθυσμό. Η ακριβής αιτία δεν έχει εξακριβωθεί, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε περιοχές κοντά στον ισημερινό και σε άτομα με μακροχρόνια έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, όπως π.χ. άτομα που εργάζονται στην ύπαιθρο. Επίσης, χρόνιος ερεθισμός του ματιού από ξηρότητα του περιβάλλοντος και σκόνη ίσως παίζουν κάποιο ρόλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πτερυγίου; 


Σε αρχόμενα στάδια το πτερύγιο είναι ασυμπτωματικό. Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας όπως κάψιμο, τσούξιμο ή δάκρυσμα. Καθώς μεγαλώνει, αρχίζει και φαίνεται με γυμνό μάτι και μπορεί να δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή. Σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να προκαλέσει μείωση της όρασης, λόγω αστιγματισμού ή κάλυψης του οπτικού άξονα.​​

Ποια είναι η θεραπεία του πτερυγίου; 

Όταν το πτερύγιο είναι μικρό και ασυμπτωματικό, κατά κανόνα δεν χρειάζεται αντιμετώπιση, πέρα από τεχνητά δάκρυα και προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία με γυαλιά ηλίου. Αν όμως είναι μεγάλο, προχωράει προς το κέντρο και απειλεί την όραση, χρειάζεται αφαίρεση. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι ανώδυνη και διαρκεί λίγα λεπτά. Το μειονέκτημα είναι ότι υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Σε τέτοιες περιπτώσεις εφαρμόζονται πιο σύνθετες μέθοδοι αφαίρεσης, με χρήση αυτόλογης μεταμόσχευσης επιπεφυκότα, αμνιακής μεμβράνης ή μιτομυκίνης.

Χαλάζιο
Είναι ένα οίδημα των βλεφάρων, το οποίο συνήθως αντιμετωπίζεται με θεραπείες όπως αντιβιοτικά ή επιθέματα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις που επιμένει, προχωράμε σε χειρουργική αφαίρεση. Πρόκειται για μία επέμβαση απλή, κατά την οποία ο ασθενής αποχωρεί από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. 

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται; 

Πρόκειται για εντοπισμένο ογκίδιο και φλεγμονή του βλεφάρου, που προκαλείται από απόφραξη του στομίου ενός μεϊμοβιανού αδένα. Αυτοί είναι αδένες που υπάρχουν στα βλέφαρα και παράγουν τα λιπαρά συστατικά των δακρύων. Αν για κάποιο λόγο οι εκκρίσεις αυτών των αδένων είναι πιο λιπαρές από το σύνηθες, μπορεί να προκληθεί απόφραξη του αδένα, κατακράτηση των εκκρίσεων και φλεγμονή. Προδιαθεσικοί παράγοντες για εμφάνιση χαλαζίων είναι η χρόνια βλεφαρίτιδα, η ροδόχρους ακμή και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Η θεραπεία των χαλαζίων είναι αρχικά συντηρητική με θερμά επιθέματα, μαλάξεις του βλεφάρου και τοπικά αντιβιοτικά και κορτιζονούχα σκευάσματα σε μορφή κολλυρίου ή αλοιφής. Αν το χαλάζιο δεν υποχωρήσει σε ένα μήνα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρό σας, γιατί πιθανόν να χρειαστεί διάνοιξη, κατά την οποία γίνεται μικρή τομή στην έσω πλευρά του βλεφάρου και παροχέτευση του περιεχομένου του χαλαζίου. Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία στο βλέφαρο και διαρκεί λίγα λεπτά.

image-152259-keratoideis1.jpg?1441090622699